Fongoli

Så tæt på midten af Italien som man nærmest kan komme, lige midt i Umbrien, ligger Cantina Fongoli.
Umbrien bliver også kaldt ‘Italien´s grønne hjerte’, og det lever de i den grad op til hos familien Fongoli. Biodiversitet er en vigtig del af deres filosofi. Udover at dyrke både vin, oliven og grøntsager økologisk, efter biodynamiske principper, så ‘dyrker’ de en hel masse vilde blomster og urter, i folkemunde kaldet ukrudt. På den måde sikrer de et rigt dyre- og insektliv, som er med til at gøre både planter og jordbund sundere, og mere robust. Du mu godt tage det argument, og bruge det næste gang der skal luges ud i kolonihaven. Selv tak.
De har også geder og heste gående mellem deres oliventræer, så der dér er en naturlig beskæring af beplantningen, og det stadig er fremkommeligt - men de får til gengæld ikke adgang til vinstokkene. Den del med gederne, er du også velkommen til at bruge ude i kolonihaven, men her står du selv for de overbevisende argumenter.
Vingården har været i familien siden 1929, og det er i dag bror og søster der står for produktionen. Selvom de nu ,som 4. generation på gården, stadig laver vin efter samme gamle metoder som alle de foregående generationer, så er det dem der for ca. 10 år siden tog beslutningen om at droppe kemi og tungt maskineri i marken, for at lade naturen arbejde for dem. Som de selv siger, så gør naturen den naturlige del bedst, og så kan de koncentrere sig om vinificeringen.
Stilen på vinene er rustik og frodig, ligesom forholdene på vingården. Jaja, det er en meget vidtfavnende beskrivelse, men sådan er vinene også. De hvide er både friske, sprøde og fyldige. De orange er komplekse tørstslukkere. Og de røde er intense bombardementer af mørke bær og voldsomme tanniner.