Avignonesi - Montepulciano - Toscana, Italien

Når man taler om de mest celebre vine fra Toscana, er det normalt de berømte Brunello vingårde i Montalcino, der løber med æren. Men i den seneste årrække er det mindre kendte nabodistrikt Vino Nobile di Montepulciano begyndt at ånde Montalcino tungt i nakken – og især en stjerne skinner særligt kraftigt på den funklende toscanske vinhimmel – Avignonesi!

Det er med stolthed og ære, at Vinomani nu kan præsentere denne kronjuvel, som hurtigt har placeret sig på på toppen af, hvad italiensk vin kan præstere, når det er allerbedst. År ud og år ind høster ejendommen topkarakterer hos de store internationale anmeldere, og blandt andet har Robert Parker’s The Wine Advocate belønnet Avignonesi med den ultimative anderkendelse – de eftertragtede 100/100 point.

Avignonesi blev grundlagt tilbage i 1974 i Valliano di Montepulciano, og råder i dag over mere end 495 hektar, som omfatter de bedste vinmarker i hele regionen.

Selvom gården i mange år har skabt store vine, fik Avignonesi først sit helt store gennembrud, da den passionerede Belgier Virginie Saverys overtog ejendommen i 2009, efter flere år som stille partner. Savery har bagrund som advokat i Paris, hvor hun dengang arbejdede i advokatverdenens øverste rækker. Samtidigt var hun dybt forelsket i Toscana, og især i Avignonesi og deres vine. Da hun fik muligheden, slog hun til, og erhvervede sig vingården.

Dengang frygtede flere, at Saverys ville lave Avignonesi om til en stor pengemaskine, men istedet gjorde hun det stik modsatte. I samarbejde med vinmagerne Matteo Giustiniani og Ashleigh Seymour vedtog hun at satse på kvalitet frem for kvantitet. Vingården blev efterfølgende lagt om til økologisk landbrug med mottoet, “jorden taler og vi lytter. Saverys var fast besluttet på at skabe de bedste vine, med den mindste intervention i vinmarkerne. Idag fylder den biodynamiske ånd meget på gården, og respekten for naturen er stor.

Savereys ønsker også at skabe et mere traditionelt udtryk af den store røde Vino Nobile di Montepulciano. Den klassiske druesort Sangiovese er hjertebarnet hos Avignonesi, og man bryder sig generelt ikke om den meningsløse markedsbetegnelse “Super Toscaner”. Avignonesi’s Vino Nobile er 100 procent Sangiovese, selvom italienske vin-love tillader 30 procent andre druer tilsat til vinen. Saverys siger utvetydigt, at hun nægter at tilføje f.eks. Merlot til hendes Vino Nobile, selvom det ville være let. Hos Avignonesi acceptereres udfordringerne med at lave vine på ren Sangiovese. Ved selve gården findes også en rund vinmark, som udelukkende tjener det formål at teste, hvordan solen og forskellige slags opbinding påvirker Sangiovese-druen. Resultatet kopieres efterfølgende til vinmarkerne, for at opnå det bedst tænkelige resultat. Såvel i mark som i kælder, udføres alt arbejde til perfektion, og allerede inden man har smagt vinene, fornemmer man en aura af storhed hos Avignonesi.

Det er fantastisk at se, hvor langt vingården er nået på blot ganske få år. Det er udelukkende Avignonesi’s fortjeneste, at Vino Nobile di Montepulciano nu føres ind i de højeste rækker af anerkendelse for italiensk vin.

Læs mere

Avignonesi - Montepulciano - Toscana, Italien

Viser alle 20 resultater